1
Yeni Dünya Vakfı öğrencileri, Ankara Şubesi tarafından uygulanan “Geleceğine Kayıtsız Kalma; Geliştir Kendini” projesi kapsamında İstanbul’da 5 gün boyunca ecdadının tarih ve kültürünü mekânında gezerek öğreniyor.
2014-I Gençlik Projeleri Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında aralarında Ankara Yönetim Kurulu üyeleri Nevzat Demirkol ve İsmail Akgün ile Ankara Şubesi sorumlusu Mustafa Alarslan’ın da bulunduğu 50 kişilik kafile Hacı Bayram-ı Veli Gençlik, Kültür ve Eğitim Merkezi önünden İstanbul’a hareket etti. Gezinin ilk gününde ecdadın payitaht merkezi Topkapı Sarayı’na ziyaret ile keyifli bir programa başlandı. Atanın muhteşem mirası gezilirken duygulu anlar yaşandı. Program Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, tarihi Postahane binası, Yeni Camii, Boğaz Turu ve Yahya Efendi Tekkesi ziyaretiyle devam etti.
Projenin koordinatörü Mustafa Doğan, proje ile ilgili bilgi verdi. Projenin amaçlarını, “Kaynakları gençliğin gelişimini tam anlamıyla sağlayacak şekilde kullanmak, gençliğin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek, gençliğin vatandaşlık bilincini geliştirmek, farklı genç gruplarının ihtiyaçlarını da dikkate alarak gençlerin kendi sorunlarına çözüm arama yollarını geliştirmek” olarak sıralayan Doğan, gençlerin tarihi ve kültürel mekanları öğrenmelerinin önemi üzerinde durdu. Doğan, “Gençlerimizin heyecanı bizi daha da heyecanlandırıyor, motivasyonumuzu arttırıyor. Onların olumlu tepkileri doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Şenel KIZILCA : “Vakıf ikinci, İstanbul üçüncü üniversiteniz olsun”

YDV Kafilesi, gezinin ikinci gününde vakfın genel merkezini ziyaret etti. Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Şenel Kızılca, vakıf binası hakkında bilgi verirken, gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.  “Hepiniz üniversite öğrencisisiniz. İstiyoruz ki Yeni Dünya Vakfı ikinci üniversiteniz olsun” diyen Şenel, İstanbul’un kültürel ve tarihi özellikleriyle kendisini ziyaret eden ve gezen herkese ikinci bir üniversite kadar bilgi ve kültürel katkıda bulunduğuna işaret etti. Şenel, şunları söyledi:

“İstanbul’da dünyanın sıfır noktası olarak kabul edilen Milyon Taşı bölgesini ziyaret ettiniz. Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet ve diğer padişahlar ile Hürrem, Mihrimah ve diğer büyük şahsiyetler ile aynı havayı teneffüs ediyorsunuz. Adım attığınız her adımda bir tarihle karşılaşıyorsunuz. Burada tecessüs saikiyle dolaşırsınız. Bu imkânlardan azami derecede istifade edeceksiniz. İstiyoruz ki YDV ikinci, İstanbul ise üçüncü üniversiteniz olsun.”

3

Öğrenciler memnun

Geziye katılan öğrenciler, programla ilgili ilk günkü izlenimlerini anlattılar.
Büşra Yıldırım: “Bu gezi bana İstanbul’un zengin bir tarihi, kültürü ve dokuyu içinde taşıdığını bir kez daha gösterdi. Gezinin programında yer alan yerler oldukça etkileyici mekanlar. Gezdiğimiz mekanlar bizlere tarihimizde nelerin saklı olduğunu hatırlattı. Şimdi tarihimizi daha ayrıntılı bir şekilde araştırma ve inceleme gerektiğine inanıyorum.”

Kerime Öcal: “Türkiye’de yaşayıp da İstanbul’u bu kadar geç keşfettiğim için üzüldüm. Bu kadar tarihi dokusu, güzellikleri olan bir yeri görmek, keşfetmek beni çok etkiledi. Boğaz manzarası muazzam. Hiçbir manzarayı bu kadar imrenerek ve hayranlıkla izlememiştim.”

Ömer Faruk Özcan: “Ecdadımın yürüdüğü yollarda adım attığım, şanlı geçmişimizin eserlerini yakından gördüğüm bugün, mazisi tüm şaşaası ve heybetiyle durmakta olan İstanbul’un elbette başta vatanım ve dünya için önemini daha iyi kavradığıma inanıyorum. Asırlarca cihanın gözbebeği olmuş bu şehrin önemi ve taşıdığı misyonu gün yüzüne çıkarmanın elbette büyüklerimizin rehberliğinde biz gençlere düşen mühim bir vazife olduğunu bir kez daha idrak ettim. Yapmamız ve yaşamamız gereken çok mesele varken böyle kıymetli fırsatları bizlere sunan büyüklerimizin hedeflerine ulaşmalarını temenni ediyorum.”

İlyas Bulut: “Vakfımızın gerçekleştirmiş olduğu geleceğine kayıtsız kalma geliştir kendini projesi kapsamında İstanbul gezimizin ilk gününde vakıf gönüldaşlarıyla tanışma ve kaynaşma şansını yakaladık. Vakfımızın en önemli amaçlarından birisi olan samimiyeti kurmak için güzel bir başlangıç yaptık. Dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olan İstanbul’un muazzam güzelliklerini görme şansını yakaladığımız için ayrıca mutlu olduk. Bize sağlanan bu imkanlardan dolayı yönetici ve hami ağabeylerimize müteşekkiriz.”

Fatma İrem Yılmaz : ‘’Sadece bu günü değil geleceği de inşa etmek idealiyle seminerlerden yazılı yayınlara, söyleşilerden seyahatlere kadar çok geniş bir yelpazede çalışmalar yapan Yeni Dünya Vakfımızın bu projesinde yer almaktan mutluluk duyuyorum. Projenin bölgesel gezileri kapsamında başta peygamber efendimizin övgüsünü almasıyla bizim için bambaşka bir yeri olan, ‘’Dünya tek bir ülke olsa başkenti İstanbul olurdu. ‘’ gibi sözlerle değerine işaret edilen İstanbul’un güzelliklerinin daha ilk günden arzı endam etmesi bu projenin en önemli kazanımlarındandır. Ben şahsım adına dostluklarımızın pekişmesini sağlayan, tarih bilincimizle kardeşlik bağlarımızın kuvvetlenmesine vesile olan bu projede başta proje koordinatörümüz çok kıymetli Mustafa ağabeyimiz ve vakıf yönetiminden tüm çalışanlarına kadar herkese teşekkür ediyorum.’’
4

5