X
Ör: Şube, Yurt veya İçerik adı ile yada anahtar kelime ile arama yapabilirsiniz.
EN
Haberler >

HÜSREV HATEMİ, YENİ DÜNYA'NIN KONUĞU OLDU

Türk şiirinin yaşayan önemli temsilcilerinden Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Cağaloğlu’nda başlayan “Yeni Dünya Vakfı Söyleşileri”nde, Türk şiirinin temsilcilerini anlattı. Sevdiği şairlerin şiirlerinden örnekler de sunan Hatemi, büyük Divan şairi Nâbî’nin yüzde 50 hikemî, yüzde 50 lirik şair olduğunu söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Yeni Dünya Vakfı’nın birlikte düzenlediği programa ilgi, büyüktü. Yaklaşık iki buçuksaat süren programı bilhassa gençler büyük bir dikkatle takip ettiler. Klasik Türk edebiyatının köklü şairlerinin şiirlerini iyi bilen ve yorumlayan Hatemi, sohbetinde eski ile yeninin, dünkü şiirle bugünkü şiirin mukayesesini yaptı. Divan-ı Lügat’it Türk ve Kutadgu Bilig gibi öncü eserlerden yola çıkan Hatemi, “Uygur” ile “Uygar”ın aynı kökten geldiğini ve büyük bir medeniyete sahip olduğumuzu vurguladı. Selçuklular zamanında Farsça yazılmasını yadırgayanlar olduğunu hatırlatan Hatemi, “Bu keyfiyet o dönemle alakalıdır.” dedi. Kadı Burhaneddin, Necati,Fuzulî, Bâki, Nef’i ve Şeyhülislam Yahya’dan bahseden ve şiirlerinden örnekler veren Hüsrev Hatemi, bu şairlerin günümüze uzanıp gelen çok güzel eserler ortaya koyduğunu hatırlattı. Eski şairlerin ölümsüz şiirleri bize miras bıraktığını belirten Hatemi, “Abdülkadir Karahan bir görüşmemizde bana ‘Nâbî hikemi şairdir.’ demişti. Nâbî’nin Divan’ını okuduğumda onun yüzde 50 lirik şair, yüzde 50 hikemi şair olduğunu gördüm.” dedi. Mehmed Âkif Ersoy’un da “İstiklâl Marşı”, “Çanakkale” ve “Bülbül” gibi çok güzel lirik şiirleri bulunduğunu ifade eden Hatemi, Safahat’ta ‘Seyfi Baba’, ‘Küfe’ gibi didaktik şiirler de bulunuyor.” diyerek bazı şairlerin hem lirik hem de didaktik şiirler kaleme aldıklarını kaydetti. Zaman zaman yeni şairlerden de bahseden Hatemi sözlerini, “İyi arkadaş olan Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Osman Saba güzel şiirler yazdılar.” diyerek tamamladı. Hüsrev Hatemi, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verdi, sonra da istek üzerine “Geceler ve Hayalin” şiirini okudu. Çekilen hatıra fotoğraflarının ardından büyük bir ilgi gören toplantı sona erdi. Programda Yeni Dünya Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Üçüncü, Hüsrev Hatemi’ye plaket verdi.
HEM HEKİM HEM ŞAİR
Tıp profesörü olan H. Hüsrev Hatemi 1938 yılında İstanbul’da doğdu. Talatpaşa İlkokulu, Şişli Ortaokulu ve İstanbul Beyoğlu Atatürk Lisesi’ni ve İstanbul Tıp Fakültesini (1962) bitirdi. İç Hastalıkları Uzmanı (1966), İç Hastalıkları Doçenti (1971), Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı (1972), İç Hastalıkları Profesörü (1978) oldu. İç Hastalıkları görevine ek olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendi (1982-1986). Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları Profesörlüğünden 2006 yılında emekli oldu. Hüsrev Hatemi, ikiz kardeşi ve hukuk profesörü Hüseyin Hatemi ile birlikte Türkiye’nin sevilen ve saygı duyulan aydınları arasında bulunuyor. Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, meslekî yayınları dışında şiir, deneme, mektup, hatıra ve inceleme gibi edebiyatın değişik türlerinde yazdı. Başta “Dergâh” olmak üzere muhtelif yayınevleri tarafından yayımlanmış eserleri şöyle:
Anılar, Aydın Toplum ve Tarih, Bir Bilim Dili Mücadelesi ve Tanzimat, Bütün Şiirler, Çelebi Bizi Unutma, Çocuk Yaşı Diabeti, Darülfünun ve Darülşifa, Diabet Beslenme Diyet Rehperi ve Sağlıklı Yemek Tarifleri, Diabet ve Hipertansiyon, Eriyen Mumlar, Grili Çocuk, Gün Akşamdır, Hoşça Bak Zatına, Karakavak Şiirleri, Kardiyoloji, Karton Kutudan Güfteler, Lise Sağlık Bilgisi, Lodosçu Şiirler, Nasıl Okudum, Osmanlı İmp.da Yeni Nizamların Cetveli, Şiirler, Tıp Tarihi Araştırmaları, Türk Aydını, Türk Aydını Dünü Bugünü ve Yarını, Türk Tıp Tarihi ile Türk Kültür Tarihi İlişkileri, Türkiye’de Diabet Rakamları, Yozlaşmadan Uzlaşmak.
IMG_0519
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında Daha fazla Bilgi için tıklayınız.
Kabul Et
Kapat