Bangladeş Kültür Günü
![](https://yenidunyavakfi.org/upload/banglades_kultur_gunu_yeni_dunya_vakfi-5.jpeg)
Yeni Dünya Vakfı’nda Bengal Yemek Festivali
Metin Yazarı: Md. Jaynal Adedin
Yeni Dünya Vakfı’nın (YDV) Bangladeşli öğrencileri tarafından Türk ve uluslararası öğrencilerin katılımıyla Bengal yemek festivali düzenlendi. Festival, 24 Mart’ta Milli Türk Öğrenci Birliği’nin (MTTB) İstanbul’daki merkez salonunda gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesinde Bangladeşli öğrenci Raihana Hany tarafından yürütüldüğü program iki ayrı bölümde gerçekleştirildi. İlk bölüm, Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi ve aynı zamanda YDV’de Bangladeş ülke Temsilcisi olarak görevi devam eden Foysal Alam’ın kelamların en güzeli olan Kuran tilaveti ile başladı.
Programın açılışını YDV Uluslararası Öğrenciler Başkanı, Bangladeşli Doktora öğrencisi Md. Tarequl Islam yaptı.
Açılış konuşmasında Sayın İslam, “Yurt dışında kendi memleketini tanıtmak her zaman iyidir ve bugün burada Bangladeş’i size tanıtmaktan hem çok mutlu hem de gururluyuz” dedi. YDV Uluslararası Öğrenciler Başkanı, programın gerçekleştirebilmesi için programa katılan ve yemeğe geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.
Açılış konuşmasından sonra YDV İdari Koordinatör Serhat Yılmaz Bangladeş ile Türkiye’nin uzun geçmişi ve iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkisi hakkında konuşmaları yaptı. Sayın Yılmaz şöyle dedi, “Ben programa gelmeden önce Bangladeş hakkında biraz araştırdım ve anladım ki Bangladeş bizden uzakta değilmiş hatta bizim gönül coğrafyalardandır. Bangladeşli kardeşlerle ilişkimizi çok eskiye dayanmaktadır. Oradaki Müslüman kardeşler Hilafet Hareketi düzenleyip Hilafetin kaldırılmasına karşı çıkmıştı ve yardım toplayıp Türkiye’ye göndermişti. Şimdi bizim görevimiz bu bağımızı sımsıkı tutmak ve daha ileriye götürmektir.”
YDV gençlik kolları başkanı sayın İdris Orhan bey de bu ikili ilişkili hakkında kısa konuşma yaptı.
Programın baş konuğu olarak Hamit Öncü, YDV Öğrenci Evleri ve Yurtlar komisyon başkanı, şöyle dedi, “Türkiye’den ne zaman dışarı çıksam sıcak bir şekilde karşılandım. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar Türkiye’ye bakıyor. Ümmet için bizden çok şey bekliyorlar. Kitlelerin beklentilerini karşılamak için gençleri verimli bir şekilde geliştirmemiz gerekiyor.”
Konuşmaların ardında İstanbul Üniversitesinde Yüksek Lisans öğrencisi Md. Jaynal Adedin Bangladeş ve Bengal yemekleri hakkında sunum yaptı. Sunumun başlangıçta Abedin Bangladeşin geçmişi ve bağımsızlığı şöyle özetledi. “1947’de dönemin İngiliz İmparatoru Hint Alt kıtayı terk etmeden önce Hindistan’ı ikiye bölmüştü. Nüfusun çoğunluğu Hindu olan bölgeler Hindistan ve Müslüman ağırlığı olan bölgeler ise Pakistan ile kalmayı tercih etmişti. Pakistan özellikle Doğu ve Batı iki ayrı bölgeden oluşmuştu. 1971’de iki Pakistan arasında 9 aylık kanlı savaş sonrasında Doğu Pakistan Batı Pakistan’dan ayrılarak Bangladeş adıyla bağımsızlığını ilan etmişti.”
“Bangladeş Güney Asya’da nüfusun çoğunluğu Müslüman olan küçük bir ülkedir. Bangladeş 148.460 kilometrekarelik bir alanda dünyanın en kalabalık sekizinci ülkedir. Bangladeş’in mevcut nüfusu 167.498.789’dur ve nüfusun çoğunluğu Müslüman (%89,1), ikinci en büyük dini grup ise Hinduizm (%10,0) olarak tanımlanıyor. Nüfusun geri kalan %0,9’u başka bir din (Budizm ve Hıristiyanlık dahil) ile özdeşleşiyor.”
Abedin sunumunu şöyle devam etti “Eskiden Hindistan, Pakistan ve Bangladeş tek bir ülke olduğu ve sonra birbirinden ayrıldığı için biz aynı kültürü paylaşıyoruz. Aramızda benzerliklerin olduğu kadar farklılıkları da vardır. Mesela Bangladeş’te Müslümanlar inek eti yer ama Hindular bunu kutsal sayar, yemez, ve taparlar.”
“Tropikal bölgede yer alan Bangledeş’te toplam altı mevsim vardır: yaz, yağmurlu, bahar, sonbahar, kış ve ilkbahar. Bangladeşin her tarafta göl, kanal, nehir ve deniz olduğu için hem meyve, sebzenin binlerce çeşidi var hem de yüzlerce çeşitli balıklar vardır. ”
“Bangledeş küresel pirinç üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. 2018 yılında iç balık üretiminde dünyada üçüncü, su ürünleri üretiminde beşinci sıradaydı. ve deniz balığı üretiminde on birinci sırada yer almaktadır (FAO, 2018). Bangladeş’te toplam 401 deniz balığı türü vardır. 251 tür iç su balığı vardır (Tatlı ve Tuzlu sularda).”
“Pilav ve balık Bengal insanların ana yemeğidir. Bangladeş’te insanlar her gün üç defa pilav yer ve her yemekte çeşitli balık, sebze, meyve ve tatlı yer almaktadır. Bangladeş toprak olarak küçük bir ülke olmasına rağmen kendi kendine yetecek kadar gıda üretimi yapıyor hatta bazı gıda ürünleri yurtdışına ihraç ediyor.
Sabah kahvaltıda Ruti (Pirinç ve buğday unu ile yapılır), Tavuk, inek ya da diğer hayvanlardan oluşan etin kızartması, sebzeli, etli Khiçuri, (pirinç ile sebze ya da etli Kızartması, çeşitli meyve ve çay vardır. Bengal yemekler bol bol baharat ile pişirilir o yüzden yemekler özellikle acı oluyor.”
“Bangladeş dünyanın en büyük 10. çay üreticisidir. Bangladeş’te bulunan en yaygın çay türleri ise sütlü çayı, tatlı çayı, masala çayı, tandır çayı, yedi ayrı renk katmanına sahip olduğu ve her birinin benzersiz bir tada sahip olduğu geleneksel bir sylhet çayı, zencefil çayı ve limon çayıdır. Bangladeş’te insanlar Türkler gibi yemek ve çayı aynı anda yemez, önce yemek yer sonra çayı içerler.”
“Bengal Müslümanlar Öğle ve Akşam yemekte sade pilav, balık, mercimek çorbası, sebze, çeşitli et, meyve ve tatlı yerler. Her yemekte ana yemeğin yanısıra çeşitli yemek yer almaktadır. Bangladeş coğrafi olarak küçük olmasına rağmen şehir, kent ve kasabaya göre yemek kültüründe değişiklikler vardır.”
“Bangladeş’te Yeni Yılı Kutlamak için insanlar geleneksel yemekleri pişirir. Özellikle Panta Vat (pirinç pişirildikten sonra belli bir süre suda bekletilir. Yedi ila sekiz saat suda beklettikten sonra pirinç sudan ayrılır. Daha sonra balık, sebze, çeşitli püre ve köri ile yenir.) ile çeşitli yemekler yenir.”
“Bayramlarda insanlar özel yemekler pişirirler. Ramazan bayramda camiye namaz kılmaya gitmeden önce ve Kurban bayramda namazı kıldıktan sonra yemek yerler. Ramazan Bayramda Dudh Şemai, Laçça Şemai (Sütlü Şemai), Khejurer Roşer Payeş, Çaler Payeş, Jorda, Sola, Yumurta Kızartması, Çotpoti, Mişti, Maser Köfte, Porota ve Firni pişirilir. Kurban Bayramda özellikle Kaççi Biriyani, Çaler Atar Ruti (Pirinç Unu Ekmeği), Goru Vuna (Kavurma Eti), ve çeşitli yemek, tatlı ve geleneksel yemek pişirilir.
“Ramazanda Bengal Müslümanlar iftar hariç iki defa ana yemeği yerler. Akşam orucu bozmak için İftarda geleneksel yemekleriyle çeşitli yemek hazırlanır. Her mahallede insanlar cami ’de birlikte iftar eder ve her gün yeni yeni insanlar bunu ısmarlar. İftardan sonra akşam namazı kılıp biraz dinlenir sonra akşam yemeği yerler. Bazı insan yatsı ve teravi namazı kıldıktan sonra akşam yemeği yer. Sahurda günün en özel, güzel ve lezzetli yemekleri pişirir ve yerler. Yanı ramazanda bile insanlar her gün üç defa tam yemek yerler.”
“Dünyanın hemen hemen tüm ülkede evlilikte yemek vardır. Ancak, bu konuda Bangladeş biraz istisnadır. Bangladeş’te düğünlerde çok fazla yemek yapılır. Bazı evliliklerde 25-30 çeşit yemek düzenlenir. Bazen sadece altı, yedi çeşit et pişirilir. Kısacası, evlilikte insanları beslemek ülkemizde asaletin sembolü olarak kabul edilir.”
“Biryani, Bangladeş’in en ünlü ve lezzetli yemeklerinden biridir. Biryani çeşitli şekil ve boyutlarda gelir. Örneğin, inek etinden yapılan biryani, keçi etinden yapılan biryani, Koyun etinden yapılan biryani, tavuktan yapılan biryani ve diğer hayvan etlerinden yapılan biryani en meşhur türlerdir.”
“Daha önce bahsettiğim gibi Bangladeş’te çok çeşitli Meyve vardır. Meyvelerden en lezzetli olan Mangodur. Mangonun Yaklaşık 100 çeşidi vardır. Mangonun dışında Bangladeş’te 50 çeşit meyve vardır.”
“Bangladeş’te çeşitli tatlı vardır. Mesela Roşgolla, Laddu, Kalo Zam, Sponge Roşgolla, Roş Malai tatlılardan en lezzetli olanlardır.”
“Bangladeş’te çok çeşitli Pitha (kek) vardır. Mesela Puli Pitha, Vapa Pitha, Patişapta Pitha, Teler Pitha, Dudh Çitoy Pitha, Pakon Pitha ve Puli Pitha lezzetli pitha çeşitleri arasında dikkat çekicidir.”
Sunum bittikten sonra toplu fotoğrafı çekilip programın birinci bölümü sona erdi. Sonra ikinci kısımda Vakıfın genel Merkez binasında Bangladeş’in geleneksel yemeklerin ikramı edildi. İkramda Bangladeşli öğrencilerin hazırladığı 8 çeşit yemek vardı. Davetli konuklar, Yeni Dünya Vakfı’ndan sorumlu yetkililer ve çeşitli ülkelerden yaklaşık 70 kişi programa katıldı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör