X
Ör: Şube, Yurt veya İçerik adı ile yada anahtar kelime ile arama yapabilirsiniz.
EN
Haberler >

TÜRKİYE – ENDONEZYA ULUSLARARASI SEMPZOYUMU

Yeni Dünya Vakfı ve Youth Cultural and Educational Exchange (YCEE) işbirliği ile   “Türkiye – Endonezya Arası Gençlik, Kültür ve Eğitim İlişkileri” konulu 2-5 Şubat tarihleri arasında 4 gün süren sempozyum düzenledi.
YDV Genel Başkanı Mahmut Göksu, YCEE Başkanı Hopyan Nazaki , Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudradjat, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Projeler Koordinatörü Figen Sekin ve UDEF Proje Koordinatörü Muhammed Halid Durmuş’un konuşmacı olarak katıldığı sempozyumun ikinci gün programı Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi salonunda gerçekleşti.
Programın ilk günü Üsküdar Belediyesi tarafından tahsis edilen gemide rehber anlatımıyla Boğaz turu ile gerçekleşti. Gezi esnasında Üsküdar Belediyesi birim müdürlerinden Salih Uzun kısa bir selamlama konuşması yaptı. Daha sonra sempozyumu organize eden YDV Genel Merkez Uluslararası Öğrenciler Komisyon Başkanı Dr. Mehmet İşcan, Endonezyalı misafirlere yönelik bir konuşma yaptı. Yeni Dünya Vakfı’nın misafiri olarak Endonezyalı öğrencileri İstanbul’da ağırlamaktan mutlu olduklarını ifade eden İşcan, “Binlerce kilometre uzaklardan bu sempozyuma katılmak için Türkiye’ye seyahat eden tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Coğrafi mesafeler hiç önemli değil. Önemli olan gönül birlikteliği, aynı kaygıları, kardeşlik ruhunu taşımış olmaktır. Bu anlamda İslam ülkeleri arasında Türkiye ve Endonezya’nın çok önemli bir yerde olduğunu düşünüyorum. Bu iki ülke 1,5 milyar Müslüman topluluğun öncülüğünü yapabileceği, adeta lokomotif olacağı kanaatindeyim.
Baktığımızda tarihi altyapı, sosyal ve ekonomik özellikleri ile Türkiye ve Endonezya öne çıkan ülkelerdir. Vakfımız da geçmişten günümüze toplumumuzun ve İslami duruşun esasına uygun faaliyetler ve çalışmalar ile gençlerimize yönelik faaliyetler gerçekleştirmektedir.
Endonezya’dan bu sempozyum teklifi geldiğinde içtenlikle kabul ettik. Böyle bir sempozyumun da İslam dünyasının kalbi olan İstanbul’da gerçekleşiyor olması ayrı bir önem teşkil ediyor. Birçok medeniyete başkentlik yapan İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte zirveye ulaşmış ve İslam dünyasının ilim, kültür ve siyasi merkezi olmuştur.
Burada bulunmak, bu muazzam şehirde olmak büyük bir fırsat. Bol bol fotoğraf çekin, gezin, gözlemleyin ve ülkenize döndüğünüzde buradaki izlenimlerinizi aktarın” diye konuştu.
Boğaz turunun ardından hatıra fotoğrafı çektiren gençler İstanbul’u gezmeye başladılar.
SEMPOZYUM
Programın ikinci gününde Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesinde iki oturumdan oluşan sempozyum gerçekleştirildi.
Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyumun açılış konuşmalarını YCEE Başkanı Hopyan Nazaki ve  Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudrajdat yaptı.
YCEE Başkanı Nazaki, gençlik çalışmalarının önemine değinirken, organizasyona desteklerinden ötürü Yeni Dünya Vakfı’na teşekkür etti.
Başkonsolos Sudradjat ise, Türkiye ve Endonezya özelinde iki sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek gençliğe dair kapsamlı bir program gerçekleştirmelerini gurur verici bulduğunu ifade etti. Türkiye ve Endonezya arasında gerçek bir dostluk ilişkisi olduğuna vurgu yapan Sudrajdat, gençlerin de bu dostluğu ileriye taşımakla sorumlu olduklarına değindi. Yeni Dünya Vakfı ve YCEE’e teşekkür eden Sudrajdat, önümüzdeki dönemlerde benzer programların yapılmasını görmeyi arzu ettiğini de sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından Endonezya yerel dans gösterisi yapıldıktan sınra“Gençlik, Kültür, Eğitim” başlıklı sempozyuma geçildi. Masalarda konu başlıkları tartışılırken sempozyum konuşmacıları da söz aldılar.
YDV Genel Başkanı Mahmut Göksu,  vakıf bünyesinde 60’dan fazla ülkeden öğrencinin bulunduğuna dikkati çekerek, “Küresel zulüm düzeninin son bulduğu, dünyanın beşten büyük kabul edildiği, güçlünün haklı değil haklının güçlü olduğu ‘Yeni Bir Dünya’ya hepimizin ihtiyacı var.  Vakfımız da insanlığın bu ihtiyacını karşılamaya niyetli, ‘Yeni Dünya’nın inşasında sorumluluk almaktan çekinmeyen, Türk ve uluslararası binlerce gencimize eğitsel, kültürel, sportif ve sosyal birçok faaliyetiyle hizmet sunmakta, Türk ve uluslararası öğrencilerimizin ortak sosyalleşme aracı olmaktadır. Vakfımız bünyesinde uluslararası öğrenciler komisyonumuzla siz değerli kardeşlerimizin  ihtiyaçlarına sorunlarına daha hızlı ve etkili cevap vermekteyiz. Bu kapsamda vakfımızda 60’a yakın kardeş ülkenin öğrenci temsilcisi var. O temsilciler sizlerin beklenti ve taleplerini karşılamamızda etkin rol üstlenmektedir. Bir uluslararası öğrenci sivil toplum çalışmaları ile Türkiye’yi daha dolu dolu yaşamış olur. Kültürü, dili ve medeniyeti tanımanız da bu tür çalışmalar çok kıymetlidir. Bu vesile ile programın koordinatörlerinden vakfımız öğrencisi Aldi Subakti’yi , Uluslararası Öğrenci Komisyon Başkanımız Dr. Mehmet İşcan’ı ve Gençlik Kolları Başkanımız İlyas Yamak’ı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
YDV Başkanı Göksu’nun ardından söz alan Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Küresel zulüm düzeninde kapitalist, seküler bir eğitim ve tüketim merkezli kültür söz konusudur. Bizler  medeniyetimizin izlerini sürerek, özümüze dönerek bu zihniyetle mücadele etmeliyiz. İnsan insanın kurdu değil, rahmeti olduğu anlayışını egemen kılmalıyız. Bu anlamda maddi ilimlerin yanında manevi yönümüzü de geliştirerek iki kanatlı bir kuş olmalıyız. Ancak bu şekilde insanlık kalkınabilecektir.”
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Projeler Koordinatörü Figen Sekin de bir konuşma yaparak, Milli Eğitim Bakanlığının ulusal ve uluslararası projelerini örnekler üzerinden anlattı ve bu konuda tecrübe paylaşımına açık olduklarını ifade etti
 
Son olarak UDEF Proje Koordinatörü Muhammed Halid Durmuş, uluslararası öğrencilerin ülkeleriyle Türkiye arasında  birer  gönüllü elçiler olduklarını ifade ederken, UDEF bünyesinde projeleri nasıl yürüttüklerini de anlattı. .
 
Katılımcı öğrencilerin ilgi çekici sorularını da cevaplayan konuşmacılar, çekilen toplu hatıra fotoğrafı sonrasında da gençlerle birebir ilgilendiler.
Öğleden sonra ise Türk ve Endonezyalı öğrencilerin kendi gruplarıyla değerlendirmelerde bulunduğu oturuma geçildi. Grup tartışmaları sonrası sunumlarını gerçekleştirirlerken, sempozyuma dair notlar toparlanarak daha sonra tüm katılımcılara ulaştırılacağı belirtildi.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ’NE ZİYARET
Programın 3. Günü Eyüp Sultan ve çevresi, Beyazıt Kulesi, Miniaturk ve Beşiktaş köşklerini gezen Endonezyalı ve Türk öğrenciler, İstanbul Üniversitesi’ni de ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak ile bir araya geldiler.
Gençlerle yakından ilgilenerek sohbet eden Rektör Ak, Yeni Dünya Vakfı’nın daha öncede düzenlediği birçok etkinliğe katıldığını ve gençliğe yönelik yapılan çalışmaları ve bu çalışmaları düzenleyen, destekleyen kuruluşları takdirle karşıladıklarını ifade etti. İstanbul Üniversitesi’nden oldukça etkilenen misafirler, Rektör Ak’a sorularını yönelttiler.
Programın son günü ise Sultan Ahmet ve Ayasofya ziyaretlerinin ardından yaklaşık 70 kişilik Endonezyalı öğrenci grubu ülkelerine uğurlandı.
file5-4

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında Daha fazla Bilgi için tıklayınız.
Kabul Et
Kapat