T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı 2014 yılı proje destek programına, “Küçük Okurlar, Büyük Ufuklar” projesiyle başvuran Yeni Dünya Vakfı; Proje ekibi çalışmalarına Prof. Dr. Ayşen Gürcan’la yapılan görüşmeyle başladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ayşen Gürcan Yeni Dünya Vakfı Genel Merkez binasında açılması planlanan “Yeni Dünya’m Çocuk Kütüphanesi” hakkında görüşlerini belirti. Yapılacak seminerler ile ilgili yönlendirmeler ve tavsiyelerde bulunan Gürcan, Proje kapsamında velilere “Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmada ailelere düşen roller” konusunu içeren seminer verebileceğini söyledi. Kitap okuma oranının çocuklarda az olmasını TV ve diğer teknolojik aletlerin çocuklar için daha cazip gelmesi olarak gören Gürcan, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi için basit, anlaşılır ve ilgilerini çeken kitaplarla başlanması gerektiğini dile getirdi. Kitapların 3 boyutlu dünyasına karşın televizyonu 2 boyutlu yapısının çocukların hayal dünyasına katkı sağlayamayacağını söyledi. Kütüphane ortamının renkli olmasını, ilk akla gelen kasvetli havadan uzak, çocukların sevebileceği mutlu olabileceği bir ortam olması yönünde tavsiyelerde bulundu. Kütüphaneden yararlanan ve proje kapsamında çeşitli kitapları bitiren çocukların her kitap için ‘kavram haritası’ oluşturmasını, öğrenmenin ve kitaptan alınan verimin yükselmesi için yapılabilecek, çocuklardan istenilebilecek çalışmalardan olabileceğini söyledi. Çocuklara farklı türden kitapların sağlanmasını, çocukların ufuklarını genişleteceğini, bakış açılarını geliştireceğini söyleyen Gürcan çocuklara kitap bitirmeleriyle; yeni ve daha fazla kitap okumalarını teşvik amaçlı ödüller verilmesini önerdi.

Dolu dolu, verimli geçen görüşme başarı temennilerinin ardından sona erdi.