X
Ör: Şube, Yurt veya İçerik adı ile yada anahtar kelime ile arama yapabilirsiniz.
EN
Genel Merkez >

TEKNOLOJİ EKİBİ “BEN DE VARIM” DEDİ

Yeni Dünya Vakfı Teknoloji Atölyesi ekibi, Türkiye genelinde lise ve üniversite öğrencilerine açık olan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen İmece Vakti Projesi kapsamında İstanbul’da düzenlenen sunuma katıldı.
2 gün boyunca Taksim’de bir otelde mentörlerden eğitim alan girişimciler, daha sonra hazırladıkları projeleri 30 Kasım Perşembe günü sundular. TEKOS Projesi ile vakfımız teknoloji ekibi, ilk aşamayı geçerek bir sonraki seviyede yer aldılar.
Vakfımızın atölye ve ekipman imkanı verdiği ve genel merkezimizde Teknoloji Atölyesi ismi ile başladıkları çalışmada ilk olarak geliştirdikleri Tekstil Robotunun ardından, şimdi de TEKOS (Teknolojik Eklem Kas Otomasyon Sistemi) prototip çalışmalarına başlayan ekip, prototipi hayata geçirdikten sonra eksik ve kusurlarını bulup gidererek mükemmel bir prototip oluşturmayı hedefliyor. Sorunsuz bir prototipi geliştirdikten sonra ise cihazı ilgili mecralara sunarak cihazın üretim, tanıtım ve satışını sağlayacaklarını belirten ekip, yeni projeler içinde birçok üniversite Teknoparkları ile temas halindeler.
Beykent Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Yunus Kaleli (21), Medipol Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisi Fatma Güngör (20), İstanbul teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Ubay Ali (24), Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi Büşra Bayram (20)’dan oluşan dört kişilik YDV Teknoloji Atölyesi ekibi, TEKOS hakkında da bilgilendirmede bulundular.
İMECE VAKTİ NEDİR?
İMECE projesi Suriyeli sığınmacıların kendi becerilerini ve Türkiye’ye gelirken getirdikleri ekonomik kaynakları Türkiye’nin büyümesine katkıda bulunmak ve ortak bir gelecek için değerlendirmek isteyen girişimci ve girişimci adayı Suriyelilere ve Türkiye vatandaşlarına ulaşmayı hedeflemektedir. Proje kapsamında Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 14 farklı ilde (İstanbul, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Kayseri, Adana, Mersin, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Mardin, Şanlıurfa) 4 farklı hedef grubunda çalışılacak.
TEKOS NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
Teknolojik Eklem Kas Otomasyon Sistemi yani kısa TEKOS, diğer ülkelerdeki adı ile exoskeleton, engelli bireylerin zihin ve kas hareketlerini algılayarak vücudundaki körelen uzuvların yerine çalışan bir yapay iskelet sistemidir.
Cihaz, EEG ve EMG denilen beyin sinyalleri ve kas sinyallerini algılayan sensörler ile engelli kişinin yapmak istediği hareketi dalga boyundan sayısal işleme dönüştürerek cihazdaki kartın üzerine aktarıp sayısal veriye dönüştürüyor. Elde edilen sayısal veri ile TEKOS üzerinde bulunan servo motorlar kişinin istediği konuma giderek hareket sağlıyor.
TEKOS 4 adet 380 kg taşıyabilecek kapasitede bulunan servo motor ile çalışıyor. 4 motordan ikisi kalça hareketi geri kalan ikisi ise diz ekleminin hareketini gerçekleştirecek. Bilek hareketi ve bacak yön hareketini ise electronic muscle stimulator ile kasları kontrol ederek sağlayacak.
ELECTRONİC MUSCLE STİMULATOR NEDİR ?
Tens Cihazı olarakta anılan bu cihaz, içerisinde bulunan 9V pilin voltajını düşürüp akımını yükselterek, cihaza bağlı olan elektrotların vücuttaki bölgesine göre isteğe bağlı olarak uyarıcı elektrik akımı yollayarak kas veya siniri uyaran bir sistem. Yan etkisi ve zararı bulunmayan stimulator, TEKOS ile bağlı olan TENS cihazı kişinin ağrı veya sızı duymadan kaslarını kontrol ederek kişiyi istediği yere yönlendirecek ve bu sayede fazladan motor yükünden tasarruf edilerek yük ve maliyetten ödün verilmesi öngörülüyor.
Cihazın mekanik aksamlarını oluşturmaya başlayan ekip, daha sonra diz eklemi, ve bel için mekanik işlemler yapacaklar. Tüm mekanik işlemler bittikten sonra ise yazılım ile TEKOS’u hareket ettirecek ve kişinin yön sistemi için mekanik motorlar yerine electronic muscle stimulator ile kas kontrolü ile kişilerin hareket yönünü belirtecekler. Gönüllü bazı hastalardaki deneylerinden olumlu sonuçlar aldıklarını ifade eden ekip, çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
1 RO
2RO
3

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında Daha fazla Bilgi için tıklayınız.
Kabul Et
Kapat