X
Ör: Şube, Yurt veya İçerik adı ile yada anahtar kelime ile arama yapabilirsiniz.
Haberler >

SAVAŞ VE BARIŞIN ORTASINDA: MAKEDONYA

Yeni Dünya Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Makedonya Başbakanı Kültür ve Medya Danışmanı Cabir Doko’nun konuşmacı olarak katıldığı “Makedonya Bağımsızlık Dönemi ve Türkiye ile İlişkiler – Makedonya’daki Türkler” konulu bir konferans düzenledi.
Her yıl Asya, Afrika, Güney Amerika ve Balkanlar’dan çok sayıda uluslararası öğrenciye burs ve yurt imkanı sağlayan Yeni Dünya Vakfı, düzenlediği yurt içi ve yurt dışı gezilerde de Balkanlar’a verdiği önemi, 2018 konferanslarına da Makedonya ile başlayarak ortaya koyuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilecek konferans dizisinin ilk konusunun Makedonya olması sebebiyle, konferans da çok sayıda Balkanlı öğrencisi bulunan Fatih Sultan Mehmet Uluslar arası İmam Hatip Lisesi’nde düzenlendi.
Genel Başkan Mahmut Göksu, vakıf yöneticileri ve okul idarecilerinin de katıldıkları konferans, Balkan kökenli bir öğrencinin Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Çok sayıda vakıf gönüllüsü ve uluslar arası öğrencinin katıldığı konferansta kısa bir selamlama konuşması yapan YDV Genel Başkanı Mahmut Göksu, Balkan coğrafyasının her daim Türk milletinin gönlünde yer aldığına değindi.. Balkanların geniş ve verimli topraklarında halen çok sayıda Müslüman bulunduğuna dikkat çeken Başkan Göksu, “Bir kolumuz halen Balkanlarda, Orta Doğu’da, Orta Asya’da ve Afrika’da…. Gönlümüz hep bu coğrafyalarda ve buralarda yaşayan kardeşlerimizde. Zalim devletlerin egemenliği yüzünden birçoğunda kan ve gözyaşı eksik olmuyor. Tıpkı Kudüs’ün yaşadığı zulüme benzer kanayan sorunlar var. Bugün de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile İslam İşbirliği Teşkilatı ülkemize geldi. Kudüs destek için Yenikapı’da büyük bir miting gerçekleşecek. Konferanstan çıkınca hep birlikte bu mitinge katılacağız.
Hepimiz kardeşiz, hepimiz farklı renklere ve dillere sahibiz. Ama tıpkı ecdadımız Osmanlı’nın onlarca milleti bir arada huzur ve adalet içerisinde yaşattığı gibi bizler de zalimlerin karşısında durup, huzurun tesisi için birlikte olma gayretini göstereceğiz. Balkanlar’da bu hususta çok önemli bir coğrafya. Osmanlı egemenliğinden çıktıktan sonra savaşların ve gözyaşının dinmediği, parça parça bölünmüş bir hal aldı. Makedonya halen birçok ülkenin baskısı altında yaşıyor. Misafirimizden daha detaylı bir şekilde dinleme imkanımız olacak. Kendisine ve sizlere hoşgeldiniz diyorum, desteklerinden ötürü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Mevlüt Uysal’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkan Makedonya Başbakanı Kültür ve Medya Danışmanı Cabir Doko, konferansı düzenleyen Yeni Dünya Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Türkiye’ye çok sık geldiğini belirten Doko, “Burada bulunmaktan, Türk insanı ile bir araya gelmekten çok mutlu oluyorum. Makedonya’da yaşayan Türkler’in Türkiye sevdası çok başka. Makedonya kabinesinde yer alan ilk Türk olmak da hem benim için hem ülkemizdeki Türkler için ayrı bir mutluluk kaynağı. Makedonya farklı etnik toplulukların bir arada yaşadığı ve neredeyse 3’te biri Müslüman olan bir ülke. 90’larda Müslümanlara yönelik tavırların artması ve çıkan savaşlar çok acı kayıplar yaşattı. Yugoslavya’nın dağılmasıyla birlikte, Sovyetler bölgeyi kontrol altında tutabilmek için agresif bir tutum sergiledi. Sonra Makedonya ve Bosna Yugoslavya’dan ayrıldı. O dönemde hemen hemen tüm Balkan ülkeleri savaşlar ve acılar yaşarken, Makedonya çok şükür ki çok kanlı bir savaş yaşamadan bu devri atlattı. Makedonya ile ilk ilişki kuran devlet de Türkiye oldu. İşte bu Türkiye’nin Balkanlara ve Makedonya’ya verdiği önemi ortaya koyuyor” dedi.
“YUNANİSTAN’IN BASKISI YÜZÜNDEN ÜLKENİN İSMİ DEĞİŞECEK”
Ayrılık süreci ile birlikte Makedonya’nın ciddi bir ambargo ile karşılaştığını vurgulayan Doko, konuşması şöyle sürdürdü; “Bir ambargo uygulandı fakat Türkiye bu süreçte ülkemize çok destek oldu. Halen baskı altındayız. Yunanistan ile ciddi bir isim sorunu yaşıyoruz. Makedonya ismini Yunanlar kendilerine ait bir bölge için kullanıyorlar ve bizim ülkemizin ismini değiştirmemizi istiyorlar. Makedonya geniş bir coğrafyayı kapsayan bir isim. Fakat Yunanistan ülkemize yoğun bir baskı uyguluyor. Avrupa Birliği sürecinde önümüze taş koyup duruyor. Ülkemizin adını değiştirmemiz gerekecek. ABD bile okyanus aşırı Makedonya üzerinde baskı oluşturup bizi rahat bırakmıyor. Ülkemizin merkezi bir konumda olması bizi bu sıkıntılarla uğraşmak zorunda bırakıyor. Makedonya’ya samimi yaklaşan Türkiye’yi herkesten ayrı tutuyoruz.
Son ankette Makedon halkı kendilerine en yakın ülke ve ulus olarak Türkiye’ye oy verdiler. Dilimizde bile 700’den fazla Türkçe kelime var. Çok büyük Türk şirketleri Makedonya’da önemli yatırımlar yapıyorlar. TİKA gibi kurumların çalışma ve faaliyetleri var. Makedon hükümeti de Türk şirketlerine kolaylık sağlıyor. FETÖ ile mücadelede önemli adımlar atıldı. FETÖ, Makedonya’da ciddi bir darbe aldı. Bu örgütün okullarına ilgi de düştü. Fakat ülkemizdeki Arnavut nüfus bu konuda pek ikna olmuş görünmüyor ve FETÖ okullarına çocuklarını yollamaya devam ediyorlar. Sanırım Türkiye ile Arnavutluk’un ilişkilerinin biraz zayıf kalması, Makedonya’daki Arnavutları bile etkiliyor. Maarif Vakfı ülkemizde okullar açıyor ve bu adım, bilinç ve şuur oluşması açısında olumlu diye düşünüyorum.
Yeni Dünya Vakfı ile tanışıklığımız da vakfınızın düzenlediği Kayıp Mirasımız Balkanlar projesi sayesinde oldu. Çok faydalı işler yapan, gayretli insanlarda oluşan bir vakıf. Dünyanın farklı bölgelerinden öğrencileri de bulunması ismi gibi vizyonunun da bir göstergesi. Bu sebeple sizleri tanıdığıma ve bugün burada olduğum için çok mutlu olduğumu da ifade etmek isterim. Hepinize teşekkür ediyorum.”
Konferansın sonunda soruları da cevaplayan Doko’ya günün anısına Genel Başkan Mahmut Göksu tarafından plaket takdim edildi.
IMG_7086
IMG_7023