Yeni Dünya Vakfı İstanbul Gençlik Konseyi faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. İstanbul Gençlik Konseyi Spor ve Sosyal İşler Birimi 3 Mart 2014 Pazartesi günü Halifeliğin Kaldırılışının 90. yılı münasebetiyle konuyla ilgili konuşmak üzere Doç. Dr. Ali Satan’ı misafir ettiler.

30’un üzerinde öğrencinin katıldığı program, vakfın Cağaloğlu’ndaki merkezi olan Hadım Hasan Paşa Medresesi’nde saat 13.00’da hocanın iştirakiyle başladı. Öncelikle Halifelik kurumunun tanımını yapan Sayın Satan daha sonra halifeliğin kaldırıldığı dönemde “1 Kasım 1922- 29 Ekim 1923’e kadar Türkiye’de devlet başkanının kim olduğu belli değildi. Bazı kesimler halifeyi bazı kesimler ise meclis başkanını devlet başkanı olarak görüyordu. 29 Ekim’de muhaliflerin mecliste olmadığı tarihte Cumhuriyet ilan edildi ve devlet başkanı seçildi. Bu tarihte halife taraftarları bir şekilde saf dışı bırakıldı” diyerek ülkenin durumuna değindi.

Halifeliğin kaldırılması için “1. Halifelik önemli bir müessesedir, Müslüman birliğini temsil etmektedir. Bunu siyasetle kirletmek caiz değildir. 2. Halifelik Kurumu Ankara’daki hükümete rakip olarak görüldü. Halife devlet işlerini yapan kişidir. Bu işi yapan (Ankara) varken bu kuruma gerek yok” diyerek sunulan tezlere değindi. Daha sonra Halifeliğin kaldırılmasının iç politikada ve dış politikada ki etkilerine değinen Doç. Dr. Ali SATAN programa katılan öğrencilerin de sorularını cevaplayarak konferansı bitirdi.

Program sonrasında Yeni Dünya Vakfı Gençlik Komisyonu Başkanı Abdulsamet Aydın tarafından plaket takdim edildi. Program sonrasında katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.