Vakıf yöneticileri ile bursiyerleri bütünleştiren Biz Bir Aileyiz Projesi, 19. İstişare Toplantısı’nda masaya yatırıldı.

Projenin amacı, getirisi ve mevcut durumu konusunda bilgi veren Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şenel Kızılca, “Hedef kitlemizi, özellikle üniversite gençliği hedef kitlemizi oluşturuyor. Yeni Dünya Vakfı olarak, ilgili, donanımlı, erdemli, bağımsız bir gençlik yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Gençlerimize sadece para verip bırakmıyoruz” diyen Kızılca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlara yönelik çeşitli projelerle kültürel ve sanatsal etkinliklerle hizmet veriyoruz. Ancak toplu katılımla yapılan etkinliklehrle birebir iletişim mümkün olmamaktadır. Bundan hareketle vakfımız biz bir aileyiz projesini başlattı. Yakından tanımak, öğrencilerimizin bireysel sorunlarına çözüm üretmek ve aidiyet duygularını arttırmak gibi hedeflerimiz var. Mikro gruplar oluşturduk. 6 kişilik gruplar. Bazı kriterlere dikkat ettik. Bu projeye çeşitli fonksiyonlar yükledik. Rehberlik, tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunmak, mesleki ilişkiler geliştirmek ve yönlendirmek, ders dışı alanlarda öğrencilerin ilmi ve fikri açıdan kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak gibi”.

Bu çalışmada şablon bir çalışma önerilmediğini belirten Kızılca, ayda bir yapılan toplantı ve görüşmelerde öğrencilere karşı didaktik tutumlardan uzak durulduğuna işaret etti. Kızılca, şunları söyledi:
“Öğrencilerin grup toplantılarına devamlılığı takip edilecek. Bu proje kapsamında öğrencilerimizin aileleriyle de iletişim kuruluyor. Bu durum ailelere de rahatlık veren bir şeydir. Bu projenin başarısı, vakıf yöneticileri ve gönüllülerinin özverili çalışmalarıyla, projeye vakit ayırmalarıyla mümkün olabilecektir. Bu proje başlangıç projesi. Ünümüzdeki sene daha ısrarlı olacağız.”

“Projenin merkezinde insan var”

Proje Ankara Başkan Yardımcısı Dr. Alim Tunç, başkentte bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. “Yokluk insan yokluğu. İnsan yoksa malın da mülkün de kıymeti yok. Vakıf çalışmalarında birinci öncelik insan” diyen Alim Tunç, bu projenin önemine işaret etti. Proje ile ileriki yıllarda burs alanların vakfa katkı sağlayacağına olan inancını dile getiren Alim Tunç, “Bu proje ile gençlerimizle bütünleşiyoruz. Ülkesine faydalı, ayağı yere sağlam basan vakıf insanı geliştiriyoruz. Bu proje ile gençlerimizi ismen tanıma fırsatı yakalıyoruz. Öğrencilerimize vakıf misyonu kazandırıyoruz. Bu proje ile hem İstanbul’da hem de Ankara’da çok iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Ne kadar çok iş yaparsanız, o kadar çok iş gelir. Meşguliyet bizi o yüzden bu tür projelerden alıkoymamalı” dedi.
Dr. Alim Tunç, projenin Ankara ayağı konusunda bugüne kadar yapılan toplantı ve sonuçları konusunda da bilgi verdi.
Proje ile ilgili İstanbul ve Ankara ayağındaki çalışmalarla ilgili verilen bilgilerden sonra yol haritasına ışık tutacağı düşüncesiyle proje hamilerinin öneri ve düşünceleri alındı.
“Zımmet, arkadaşlık ve takip”
Vakıf Genel Başkanı Mahmut Göksu da proje ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Bu proje ile bizzat kendisinin de birçok öğrenciyi yakından tanıma fırsatı bulduğunu kaydeden Göksu, şunları söyledi:

“Öğrencilerimizi vakıf yöneticilerine zımmetliyoruz. Kendi çocuğunun adını nasıl biliyorsan ona da adıyla hitap edecek kadar bir yakınlık oluştur diyoruz. Zımmetleme, arkadaşlık ve takip istiyoruz. Burs vermek kolay bir iştir. Ama bir öğrencimizle oturup birkaç saat onunla konuşmak çok daha önemli. Çünkü eğer bir insanın kalbine inmek istiyorsak, önce dokunacağız, dinleyeceğiz ve değer vereceğiz. Biz eğer mesafe almak istiyorsak, öğrencilerimize zaman ayırıp mutlaka fedakarlık göstermemiz lazım”.

Ankara ve İstanbul’da yürütülen bu projenin genişletilmesi gerektiğini de vurgulayan Göksu, gençlerimizle mikro gruplar oluşturarak iletişim kurmak, arkadaşlık kurmak gerektiğini vurguladı.