50 ÜLKENİN ÖĞRENCİLERİ ‘YENİ DÜNYA’DA BULUŞTULAR - Yeni Dünya Vakfı

50 ÜLKENİN ÖĞRENCİLERİ ‘YENİ DÜNYA’DA BULUŞTULAR

Kategori: Haberler
Yayın Tarihi: 29 Nisan 2017

Yeni Dünya Vakfı İzmir Temsilciliğinin de bünyesinde yer aldığı Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu tarafından bu yıl 10.su düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşması 22 Nisan’da başladı. 50 ülkeden 300’ü aşkın uluslar arası öğrencinin katıldığı organizasyon; 55 farklı nokta, 20 ayrı ülkede düzenlenecek ve programın finali 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da yapılacak.
Ülkeler arası kardeşlik köprüleri kurması yönüyle örnek gösterilen buluşmanın bu yıl ki teması “Rengimiz Türkiye Hazırız Geleceğe” oldu. Buluşmanın amacı kardeş coğrafyaları bir araya getirirken kültürel bağları hem sağlamlaştırmak hem yenilerini inşa etmek.
20 ÜLKEDE DÜZENLENECEK
UDEF ve ona bağlı derneklerin gönül birliğiyle gerçekleştirdiği organizasyon kapsamında 20 ayrı ülkede 55 ayrı buluşma düzenlenecek. Bu buluşmalar sayesinde dünyanın dört bir yanından öğrenim görmek için Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenciler hem kendi kültürlerini tanıtma fırsatı bulacak hem başka kültürleri tanıma imkânı elde edecek.
İlk buluşma 22 Nisan’da yurtdışında Gana ve Kosova’da eş zamanlı olarak yapıldı. 10. Uluslararası Öğrenci Buluşmasının taçlandırılacağı final programı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğankatılımıyla İstanbul’da düzenlecek. Türkiye’nin en büyük STK’larından Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nu (UDEF) ve ona bağlı derneklerin dünyaya örnek teşkil eden organizasyonun amacını ve organizasyonun içeriğini UDEF Genel Başkanı Mehmet Ali Bolat anlattı.
Uluslararası öğrenci buluşmalarını, Türkiye’de okuyan öğrencilerin kendi kültürlerini ülkemize taşıyarak halkımızla paylaşmasına ortam hazırlamak amacıyla yaptıklarını belirten Genel Başkan Bolat, iyi ilişkilerin Türkiye’nin uluslararası imajına da katkı sağladığını vurguladı.
Yeni Dünya Vakfı İzmir Temsil Heyeti Başkanı Hayrettin Aydın da, Yeni Dünya Vakfı İzmir Temsilciliği olarak çok sayıda uluslar arası öğrencilerinin olduğunu ve vakıf bünyesinde yıl içerisinde düzenledikleri etkinliklerle kardeşliğin pekiştirilmesine önemli katkılar sağladıklarını ifade etti.
Periyodik olarak ülke tanıtım günleri düzenlediklerini vurgulayan Aydın, kendi kültürlerini, mutfaklarını, yaşayışlarını vakıf bünyesinde burs alan diğer öğrencilerle paylaşan uluslar arası öğrencilerin, Yeni Dünya Vakfı’nın ismine ve vizyonuna renk kattıklarının altını çizdi.
Organizasyonun İzmir ayağında, Torbalı ilçesinde düzenlenen etkinlikte 50 ülkeden 300’ü aşkın öğrenci bir araya gelerek, ülkelerini ve kültürlerini tanıttı.
Öğrencilerin stantlarını ziyaret eden vatandaşlar, öğrencilere ve kültürlerine yoğun ilgi gösterdi. Etnik müzikler, danslar ve gösterilerin renk kattığı organizasyon Mayıs ayında da devam edecek.
Etkinlikte konuşan UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat, Türkiye’de yükseköğrenim gören 225 değişik ülkeden toplam 114 bin yabancı öğrenci bulunduğuna dikkati çekerek, “Bu yıl onuncusunu düzenlediğimiz şenlik dünyanın 20 değişik ülkesinde ve 55 ayrı şehirde yapılıyor. Finali Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 13 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştireceğiz.” dedi.
Bolat, Türkiyede öğrenim gören binlerce yabancı öğrenciyi “yabancı” olarak görmediklerinin altını çizerek, “Çünkü biz farklılıkları zenginlik olarak gören bir kültürün temsilcileriyiz. Bu buluşmalarla da aramızdaki sevgi ve muhabbet bağlarını sağlamlaştırdığımıza inanıyorum.” diye konuştu.
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez de Anadolu’nun çok çeşitli kültürel zenginlikleri bir arada barındırabilme yetisi olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Coğrafi konumuyla dünyanın kalbi konumunda yer alan Anadolu yarımadasının dört bir yanında değişik renklerin, şivelerin, yaşam biçimlerinin izine rastlarsınız. Ama asıl önemli olan bu coğrafyanın hep renkli bir mozaiğe sahip olması hem de bütün bu renklerin birbirini aşındırmadan bir arada yaşama iradesi gösterebilmesidir.”
AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya da bu tür organizasyonların değişik kültürler arasında dostluk köprülerinin kurulmasında ciddi katkılar yaptığını dile getirdi.1234