Kamu-STK İşbirliği için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi kapsamında gerçekleştirilen açılış konferansına, gençlik ve kadın kolları temsilcilerimiz katıldılar.

CVK Park Bosphorus Otel’de düzenlenen ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın da katıldığı proje açılış programına vakfımızın yanı sıra diğer STK’lardan da çok sayıda temsilci katıldı.
YDV Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı İlyas Yamak, Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Büşra Cansız, Spor ve Sosyal İşler Komisyonundan Ahmet Döşeyici ile YDV Ankara Şube Kadın Kolları Başkanı Meltem Çatkın’ın Yeni Dünya Vakfı’nı temsilen katıldığı proje açılış programında STK temsilcileri ile tek tek tokalaşan Bakan Kaya, daha sonra kürsüye çıkarak proje hakkında geniş bilgilendirmede bulundu.
Bakan Kaya, konuşmasında projenin genel olarak Kamu ve STK’lar arasındaki, özelde ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sosyal alanda çalışma ve faaliyetler yürüten STK’lar arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti.

Bakan Kaya, Kamu-STK İşbirliği Projesini önemli bir fırsat olarak gördüğünü belirterek, “Proje Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önemle altını çizdiği milli irade ve politika yapma sürecine bizzat dahil olarak, somut anlamda ifadesini tam bulacaktır. Bu proje ile sosyal politika alanında faaliyet gösteren STK’ların kapasitesini arttırmaya gayret edeceğiz. Teknolojik gelişmelere uygun olarak düzenlenecek Çevrimiçi Öğrenme Modülleri ile projenin devamında da sürdürülebilir olmasını sağlamış olmayı hedefliyoruz.” dedi.
Bakan Kaya, Kamu-STK İşbirliği İçin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi’nin açılış törenine katıldı. Açılış programında konuşan Kaya, Bakanlık olarak sivil toplum kuruluşları ile devam eden güçlü işbirliğine katkı sağlayacağına inandığı bu projenin hayırlı olmasını dilediğini söyledi.
Türkiye olarak sosyal devlet alanında son 16 yılda önemli adımlar attıklarını ifade eden Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetlerimiz döneminde kaydettiğimiz gelişmelerle, adeta sessiz bir devrimi gerçekleştirdik. Bakanlık olarak, aile, çocuk, kadın, engelli ve yaşlılarımız, ayrıca şehit yakınları ve gazilerimize yönelik çok önemli hizmetler veriyoruz. Diğer bir deyişle, insanımıza ve toplumumuza hizmet veriyoruz. Bu nedenle, sivil toplum kuruluşlarıyla yakın işbirliği içinde hareket ediyoruz. Esasen toplum olarak da biz bu işbirliğini sonradan keşfetmedik. Kadim kültürümüzde sivil toplum kuruluşları her zaman önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu.
Kaya, Osmanlı Devleti’nin kurulduğu dönemlerden itibaren varlığını sürdüren Ahilik teşkilatının ve vakıfların, sivil toplumun tarihteki ilk örneklerini teşkil ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Hamdolsun millet olarak zengin bir vakıf ve dernek, dolayısıyla sivil toplum yapılanmasına ilişkin ciddi bir kültürel altyapıya sahibiz. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki hükümetlerimiz döneminde gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerle, sivil toplum kuruluşlarının gelişimi için gerekli olan yasal çerçeveyi çok daha güçlendirdik. STK’lar başarılı işbirliği modelleri geliştirerek kalkınmanın önemli bir paydaşı haline geldi. Sadece ulusal değil uluslararası alanda da sivil toplum kuruluşlarının gelişimine destek verdik. Ülkemizin önerisiyle Avrupa Birliği IPA Projelerinin 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci döneminde sivil toplum artık bir sektör olarak kabul edildi.”

Program sonunda İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcıları Arzu Gür ve Halis Kuralay ile istişare etme imkanı bulan vakıf temsilcilerimiz, ayrıca Bakan Kaya ve İstanbul Valisi Vasib Şahin ile de bir araya geldiler.

PROJE NEYİ AMAÇLIYOR?
Genel amacı, politika geliştirme ve karar alma süreçlerinde daha aktif demokratik katılım yoluyla, temel hakları, diyalog kültürünü teşvik ederek sivil toplumun gelişimini desteklemek ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sosyal politika alanında etkinlik gösteren STK’lar arasındaki işbirliğini güçlendirmek olan Kamu-STK İşbirliği için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Kapasitesinin Yükseltilmesi Teknik Destek Projesi, 18 Mayıs 2018 tarihinde başladı.
24 ay sürecek projenin sonuçları arasında, ortak politika geliştirme, uygulama, izleme, değerlendirme alanlarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve STK’ların kapasitelerinin yükseltilmesi, ayrıca hukuki yardım ve dayanışmaya ilişkin olarak da STK’ların kapasitelerinin geliştirilmesi faaliyetleri yer alıyor.

file3
file