X
Ör: Şube, Yurt veya İçerik adı ile yada anahtar kelime ile arama yapabilirsiniz.
EN
Haberler >

“MÜZE MÜZE GEZİYORUZ” PROJE GRUBUMUZ 'CUMHURİYET EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ'NDE

Müze Müze Geziyoruz Projemiz kapsamında öğrenciler bu hafta Cumhuriyet Eğitim Tarihi Müzesini ziyaret ettiler.  Müze Müdürü Şehmus Turan’ın mihmandarlığında ilk defa Cumhuriyet Eğitim Müzesini gezen gençler, verilen bilgiler ile merak ettikleri tüm sorulara cevap bulmuş oldular.
Yeni Dünya Vakfı genel merkezi tarafından 5 aydır devam eden ve haftada iki gün müze ziyaretleri ile gerçekleşen projenin koordinatörlüğünü yürüten YDV Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı ve Sanat Tarihçisi Büşra Cansız, Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde bulunan Tarihi Kılıçhane binasındaki Cumhuriyet Eğitim Tarihi Müzesini ilk kez ziyaret ettiklerini ifade etti. Müzenin konumu itibari ile oldukça uğrak bir güzergahta yer aldığını vurgulayan Cansız, “Ancak müzenin okul içerisinde bulunması, insanların yapıyı sadece okul zannetmelerinden dolayı ziyaretler açısından dezavantaj oluşturuyor. Şayet bağımsız, tek bir mekan olsaydı ziyaretçi sayısının daha fazla olacağını belirtmemiz gerekir.
Binada dört kubbe ortada bir sütun taşıyıcıya bindirilerek geniş bir mekan elde edilmiş. Bu geniş mekan müze eserlerin sergilenmesi açısından oldukça elverişli bir şekilde kullanılmış.
Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen Tarihi Kılıçhane Binası içerisinde hizmet vermekte olan müze, 556 yıllık tarihi sürecinde değişik amaçlar için kullanılmış. Yeniçeri Ordusu’na kılıç yapımı için tarih serüvenine başlayan yapı zaman içinde hastane, dikimhane, okulun atölyesi olarak kullanılmış ve nihayetinde 1998 yılında restore edilerek “İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ CUMHURİYET EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ” olarak hizmete açılmış. Burası İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tek müze olması bakımından dikkatimizi çekti” diye konuştu.
M.E.B.’E AİT TEK MÜZE
Müze ve sergilenen eserler hakkında bilgi veren Cumhuriyet Eğitim Tarihi Müze Müdürü Şehmus Turan, vakfımız öğrencilerinin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirterek, M.E.B. bünyesinde hizmet veren müzenin bilinmesi için özellikle öğrencilerin ve STK’ların büyük katkısı olacağına inandıklarını söyledi.
Müzede sergilenen eserlerin bir asrı aşmış eğitim araç gereçleri olduğuna vurgu yapan Turan, İstanbul’daki tarihi okulların taranarak eğitim tarihimizin son 150 yıllık döneminde kullanılan ders araç, gereç ve malzemelerle belge ve eşyalarını müzede bir araya getirdiklerine değindi.
Özellikle eski öğretmen masası, tahta ve sıraların yer aldığı dersliğin dikkat çektiğini ifade eden Turan, “Haftada yaklaşık 2000 ziyaretçisi bulunan müzemiz, çevrede ki diğer müzeler ile karşılaştırıldığında ziyaretçi sayısı bakımından geride kalıyor. Ancak her müzenin değeri ve konumu başkadır. Topkapı Sarayı’na ve Ayasofya’ya yılda 3 milyon civarı ziyaretçi gelirken; Arkeoloji Müzesine yaklaşık 400 bin, Türk İslam Eserleri Müzesine 160 bin civarı insan geliyor. Bu sayılar fark edersiniz ki gittikçe düşüyor. Çünkü her müzenin kendi kitlesi var. Yabancı birinin Ayasofya, Topkapı Sarayı gibi kıymetli kutsal bir eser dururken buraya gelmesi tabiki çok da beklenen bir şey değil. Cumhuriyet Eğitim Müzesi de bu dezavantajını avantaja çevirmek için birçok lise ve üniversiteler ile iletişim halinde bulunarak öğrencileri müzeye davet etmektedir. Yerli ve yabancı ziyaretçiler belli oranda her gün müzemizi ziyaret etmekte ve her geçen gün ziyaretçi sayımız artmaktadır” dedi.
Eğitim tarihini yaşayarak öğrendikleri müzede geçirilen 1 saatin öğrencilerimiz için oldukça faydalı olduğunu belirten Cansız ise, “Yüzyıl önceki sıralarda oturarak eğitim tarihimizin izlerini sürdük. Mihmandarımızın bize tavsiyesi ise şu oldu;
“Bir insanın tarihi ne kadar donanımlıysa köklüyse medeni kültürü de o kadar yüksektir. Biz müzelerimize, tarihi eserlerimize, tarihimize ne kadar değer verirsek medeni kültürümüz o kadar dolu olur. Medeniyetimizin zenginliği yavaş yavaş fark ediliyor. Tavsiyem bol bol gezin ve okuyun. Gezmek maliyeti olmayan bir hobidir. Kaliteli yaşam pahalı yaşam anlamına gelmiyor. İstanbul açık hava müzesidir ve çoğu ücretsizdir. Milyon taşına gidin, Ayasofya’ya gidin, Aya İrini’ye gidin, Dede Efendi Evi’ne gidin… İstanbul şehirlerin anası, bulunduğunuz yerin değerini bilin.”
“ Öyleyse İstanbul’u Müze Müze gezmeye, köklerimizi hatırlamaya, tarihimizi keşfetmeye devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.
IMG_2615
IMG_2613
IMG_2603
IMG_2617
IMG_2663
IMG_2677
IMG_2700
IMG_2705

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler hakkında Daha fazla Bilgi için tıklayınız.
Kabul Et
Kapat