Milletimize tarih şuuru ve ecdad muhabbeti aşılayan eserleriyle bir neslin ‘ağabeyi’ ve ‘sözcüsü’ olan mütefekkir yazar Mehmed Niyazi Özdemir, vefatının 40. Günü’nde vakfımızda düzenlenen “Bâbıâli Enderun Sohbetleri”nde rahmetle ve şükranla yâd ediliyor.

Yeni Dünya Vakfı’nın tarihi Genel Merkez binasında gerçekleşecek olan program, 21 Haziran Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Merhum Mehmed Niyazi’nin yakın dostlarının ve okuyucularının iştirak edeceği anma toplantısında yazarımızla ilgili hatıralar nakledilecek. Meşhur Marmara Kıraathanesi müdavimi “Marmaratörler”in de katılacağı toplantıda, yazarın hayatı, fikirleri, idealleri ve hizmetleri anlatılacak.

TARİHİMİZİ DESTANLAŞTIRAN YAZAR
Mehmed Niyazi Özdemir, 1942 yılında Sakarya Akyazı’da doğdu. İstanbul Haydarpaşa Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi (1967). Almanya’da Marlburg, Bonn ve Köln üniversitelerinde Türk Kamu Hukukunda Temel Hürriyetler konusunda doktora yaptı. Uzun yıllar Almanya’da kaldıktan sonra 1988 yılında yurda döndü. Gazetelerin yanısıra Ufuk Çizgisi, Bayrak, Genç Akademi, Türk Yurdu, İnsan ve Kâinat dergilerinde makaleleri yayınlandı. Mehmed Niyazi Türk kültür ve bilim hayatına hem hikâyeci, hem romancı olarak hem de fikir adamı olarak büyük katkılarda bulundu. Yazılamamış Destanlar, Çanakkale Mahşeri, Yemen Ah Yemen kitaplarının yanı sıra yazdığı diğer roman ve hikâyelerde dönemin cemiyet hayatını eserlerine aksettirdi, kitaplarında millî konuları ön plana çıkardı. Toplumda sıklıkla tartışılan fakat hakkıyla bilinmeyen konuları zevkli bir üslupla ele alıp yanlış bilinen bazı tarihî gerçekleri okuyucusuna aktardı. Türkiye’de belgesel romancılığın kurucusu kabul edilen yazar, yakın tarihle ilgili bir çok kıymetli esere imza attı. Bazı kuruluşlardan ödüller alan Mehmed Niyazi’ye son olarak ESKADER 2018 Özel Ödülü verildi. Mehmed Niyazi 11 Mayıs 2018 tarihinde ebedî âleme göç etti. Yazarın yayımlanmış eserlerinden bazıları şunlardır: Varolmak Kavgası, Bayram Hediyesi, İki Dünya Arasında, Yazılamamış Destanlar, Çanakkale Mahşeri, Dâhiler ve Deliler, Daha Dün Yaşadılar, Doğunun Ölümsüz Çocuğu, Yemen Ah Yemen!, Plevne, İslam Devlet Felsefesi, Millet ve Milliyetçilik, Türk Devlet Felsefesi, Türkiye’nin Meselleri-I-II, Medeniyet Ülkesini Arıyor, Medeniyetimizin Analizi ve Geleceği, Millet ve Türk Milliyetçiliği, Türk Tarih Felsefesi. (Hülya Günay-İstanbul)

194254

Bir Yanıt bırak