Yeni Dünya Vakfı’nın Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Şehirlerde Medeniyet, İstanbul’ projesi kapsamında son gezi, Bursa ve Bilecik’e yapıldı.

Dünyanın tarih ve kültür merkezlerinden olan İstanbul’da geziler ve faaliyetleri kapsayan proje boyunca ayrıca, fotoğrafçılık ve Osmanlıca Farkındalık Eğitimi de verildi.  Böylece saha gezilerine öğrenciler hazırlanmış, görsel okur-yazarlık ve fotoğraflama becerileri geliştirilmiş oldu.

Projede, Şubat ayı itibariyle Sokratik bir metotla gerçekleştirilen sokak dersleri ve görsel sunumlar yoluyla şehirlerin; işlevler, yapılar, yaşam tarzları ve tarihi geçmişleri gibi birçok farklılığını bir arada barındıran özelliğine dikkat çekilmeye çalışıldı. Bu bağlamda araştırmacı tarihçiler Hasan Eren Ulu ve Melih Oktay öncülüğünde; Edirnekapı – Fatih, Bayezid – Sultanahmet,   Eminönü – Kapalı Çarşı – Süleymaniye, Galata – Karaköy, Üsküdar  bölgelerinde saha gezileri yapıldı.

Edirnekapı Mihrimah Sultan Cami, Kariye, Fatih Cami, Nişanca, Beyazıd Meydanı, Şehzade Cami, Vezneciler, Vefa sokakları, Sultanahmet Meydanı, Çemberlitaş, Roma Polieuktos Kilisesi’nin harabesi, Recai Efendi Sıbyan Mektebi ve Sebili, Atıf Efendi Kütüphanesi, Kirazlımescit Sokağı, Kapalıçarşı gibi İstanbul’un tarihi mekanlarından kültüre doğru bir yolculuğa çıkıldı.

BURSA VE BİLECİK’İN TARİHİ KAPILARI ARALANDI

İstanbul dışında ise Edirne gezisinin ardından projenin son turu Bursa ve Bilecik şehirlerine yapıldı. 12-13 Mayıs tarihlerinde iki günlük bir programı kapsayan gezi, Sanat Tarihçisi Büşra Cansız öncülüğünde 45 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Cumartesi sabah Bursa’ya ulaşan kafileyi karşılayan YDV Bursa Temsilciliği’nden Hatice Aras mihmandarlığında şehir merkezi ve Cumalıkızık Köyü gezildi. Daha sonra Yeni Dünya Vakfı Bursa Temsilciliğine geçen kafile, temsil heyeti başkanı Tahsin Kara ile bir araya geldi. Daha öncede birçok proje ve faaliyet kapsamında İstanbul öğrencilerini misafir ettiklerini ifade eden Başkan Kara, iki tarihi kent arasında köprü oluşturan Yeni Dünya Vakfı’nın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Gençler, sohbetin ardından YDV Bursa Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Eker’in misafirliğinde Derebahçe Resrotan’da vakıf yöneticileri ile birlikte akşam yemeği yediler. Geceyi Bursa’da geçiren grup Pazar sabahı Bilecek’e hareket etti. Gün içerisinde Söğüt ve Bilecik’te belirlenen yerleri gezen gençler, akşam saatlerinde İstanbul’a dönmek üzere kentten ayrıldılar.

Bir Yanıt bırak