15

Yeni Dünya Vakfı’nın “Sağlam Genç İradeli Lider” ismiyle projelendirdiği ve 32 haftalık bir seminer dizisi olarak hazırlanan İslâm Dünyası Seminerlerinin ilki; 25 Ekim’de Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde Cihangir İşbilir’in koordinatörlüğü ve Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan’ın sunumu ile gerçekleşti. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Yeni Dünya Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Sağlam Genç, İradeli Lider” projesi; dünyadaki gelişmeler, politikalar, İslâm Dünyası ve Türkiye’nin konumu ele alınarak bölgesel analizler yapılması amaçlanarak hazırlandı. 16-29 yaş grubuna dâhil olan lise, lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile gerçekleştirilen projenin ilk semineri; Uluslararası Rabia  Platformu Koordinatörlüğünü de yürüten projenin Eğitim Koordinatörü Cihangir İşbilir’in projeyi tanıtan sunumu ile başladı. Ardından 20 ve 21. yüzyılın tarihî arka plânı hakkında; 1900’lerden başlayıp 1950’ye kadar genel bir çerçevede kavramsal tanımlarını da yapmak suretiyle bir analiz yapan İşbilir, zaman zaman öğrencilerle diyalogda bulunarak programını tamamladı.

Öğrenciler; Cihangir İşbilir’in oluşturduğu temel üzerine; seminerin ikinci bölümünde Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan’ı dinlediler. “Bu dünyada yaşıyor musunuz?” suali ile öğrencileri sarsarak dersine başlayan Yusuf Kaplan şöyle devam etti: “Bu çağ bizim çağrımızın kurduğu bir çağ değil! Bizim çağrımızın çağı kuramamasında sorun ya çağrıdadır; ya da çağrının muhatabında yani bizdedir. Çağrıdan eminsek ki öyleyiz; o halde dönüp çağrıya muhatap olduğumuzu iddia ettiğimize göre kendimize bakmalıyız.” Çağa hâkim olan üç felsefenin olduğuna da değinen Kaplan bu felsefeleri şöyle sıraladı: 1) Hedonizm, 2) Rölativizm, 3) Nihilizm. Yusuf Kaplan ayrıca “Kapitalist tüketim anlayışı; ayartılmak için can atan insan altı bir tür oluşturdu.” diyerek çağın varoluş problemine dikkat çekti ve konuyu şöyle tamamladı: “Dünyanın ihtiyaç duyduğu sözü söyleyebilecek sadece biziz. Ama biz, bizde değiliz!”

Programda kısa bir konuşma ile öğrencileri selâmlayan Yeni Dünya Vakfı Genel Başkanı Mahmut Göksu: “Bu projeden maksat; yazılmış senaryoları uygulayan değil, kendisi senaryo yazarak âdil bir geleceği modelleyebilen, ilim, irfan, basiret, irade ve kudret sahibi bir gençliğin yetiştirilmesi ile geleceğin liderlerini ortaya çıkarabilme yaklaşımıdır.” İfadelerini kullandı.

32 hafta sürecek olan seminerler her Cumartesi saat 13.00 ile 17.00 arasında, Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde devam edecektir. Program sonunda katılımcılara sertifika verilecek olup ayrıca sürpriz gezi ve aktiviteler planlanmaktadır.

Projenin Detayını www.genclider.net adresinden takip edebilirsiniz.

13

12