Yeni Dünya Vakfı Bursa Temsilciliği tarafından Ekim ayında hizmete açılan Özel yıldırım Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu resmi açılış töreni, vakıf yöneticilerimizin yanı sıra çok sayıda siyasetçi, bürokrat, işadamı ve davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Bursa’nın Yıldırım ilçesi sınırları içerisinde hizmet veren ve bünyesinde yaklaşık 30 farklı ülkeden YTB’li uluslararası öğrencinin de yer aldığı 125  öğrenci kapasiteli yurdun açılışına Yeni Dünya Vakfı Genel Başkanı Mahmut Göksu, YDV Bursa Temsil Heyeti Başkanı Tahsin Kara ve vakıf yöneticilerimizin yanı sıra; İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen ve Muhammet Müfit Aydın, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Yıldırım Kaymakamı Adem Yazıcı, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, AK Parti İl Başkanvekili Mustafa Sayılgan, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay, Yıldırım İlçe Emniyet Müdürü Erol Turan, Yıldırım Belediye Başkan Adayı Oktay Yılmaz, önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sınav Okulları sahibi Gıyasettin Bingöl, BKM Kitap Kurucusu Kutbettin Bingölbalı, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Uludağ Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Kerküklü Muhammed Ahmed Saleh’in Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan törenin açılış konuşmasını YDV Bursa Temsil Heyeti Başkanı Tahsin Kara yaptı. Yaklaşık iki yıldır ciddi uğraşlar vererek virane durumdaki binayı çok nezih ve günümüz yaşam koşullarını içinde barındıran güzel bir mekan haline getirdiklerini ifade eden Kara, yurtta hali hazırda yerli ve uluslararası toplam 110 öğrencinin kaldığını söyledi.

Milli Emlak dan 49 yıllığına kullanım hakkı alınan binanın tadilat ve tefrişat sürecinde ciddi katkıları bulunan başta Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali olmak üzere, vakıf yöneticilerimiz ve Sınav Eğitim Kurumları Başkanı Gıyasettin Bingölbalı gibi isimlere teşekkür eden Kara, yurtta ve vakıf bünyesinde öğrencilere yönelik gerçekleştirdikleri faaliyetlerden de bahsetti.

YILDIRIM İLÇESİNİN İLK VE TEK ÖZEL ÖĞRENCİ YURDU

Yıldırım sınırları içerisindeki ilk ve tek özel yüksek öğretim öğrenci yurdunu açtıklarına vurgu yapan Kara, yurdun tadilat sürecinde oluşan gürültü ve yoğunluğa müsamaha gösteren mahalleliye de anlayışlarından ötürü teşekkür etti. Yeni Dünya Vakfı’nın vakıf kenti Bursa’da faaliyet ve çalışmaları ile gençliğe değer katma gayretinde olduğunun altını çizen YDV Bursa Temsil Heyeti Başkanı Tahsin Kara, maddi manevi desteği bulunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

Kara’nın konuşmasının ardından yurttaki öğrenciler adına konuşan Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi Mehmet Aykin, “Padişahlar şehri Bursa’da, ülkemizin ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen öğrencilerin buluşmasına vesile olan Yeni Dünya Vakfımıza teşekkür ediyoruz. Bugün oldukça modern ve temiz, her katta okuma salonları bulunan, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği verilen ve güler yüzlü ve içten yöneticileri ile bizlerin bir yuva gibi gördüğümüz yurdumuzu hizmete sokan vakfımıza ve hayırseverlere de arkadaşlarım adına şükranlarımızı sunuyor, hepinize hoşgeldiniz diyoruz.”dedi.

Uluslararası öğrenciler adına Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencisi Somalili Omar Abdullah Askalan da bir konuşma yaptı. Yeni Dünya Vakfı ve yurt idarecilerinin gençliğe yaklaşımı ve düzenledikleri faaliyetleri çok faydalı bulduklarını ifade eden Askalan, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın bize sağladığı imkan ile Türkiye’de eğitim alabiliyoruz. Hepinize Afrika’dan selamlar getirdim.Türkiye’de ve tarihi başkent Bursa’da bulunmaktan duyduğumuz mutluluğa, Yeni Dünya Vakfı bünyesinde yer almamızı da eklemek istiyoruz. Gençliğe yönelik verilen çok önemli hizmetlerden istifade ediyoruz.” diye konuştu.

VAKFIMIZDAN, İSMAİL HAKKI EDEBALİ’YE TEŞEKKÜR

Daha sonra YDV Genel Başkanı Mahmut Göksu, davetlilere bir selamlama konuşması yaptı. Kurulduğu günden bugüne Yeni Dünya Vakfı’nın tüm çalışmalarının temelinde gençliğin yer aldığını vurgulayarak, “Bursa’da ecdadımızın bırakmış olduğu eserler, bu şehrin ve ülkemizin büyük bir vakıf medeniyeti kurduğunu ve yaşattığını ortaya koymaktadır.  Öyle bir medeniyet ki; Merkezinde insanın, hatta tüm canlıların olduğu, özünde de kendi değerlerimiz, inancımızın yer aldığı bu eserleri bugün de yaşatabilmeyi, geleceğe de aynı hassasiyetlerle aktarabilmek adına vakıf çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  İnsanı inşa etmeden yapılan tüm yatırımların anlamı olmaz. İnsanı inşa edersek yatırımların amacını gerçekleştirmiş oluruz. Vakfın odağı insandır. Amacımız insanların gönlüne girip, geçmişten geleceğe gençlerimizi hazırlamaktır” dedi.

Yıldırım yurdundan da övgüyle bahseden Başkan Göksu, “Bursa Temsil Heyeti Başkanı Tahsin Kara ve çalışkan ekibini canı gönülden tebrik ediyorum. Gerek vakıf çalışmalarında gerekse yurt hizmetinde çok gayretliler ve güzel hizmetler ortaya koyuyorlar. Yurdumuzu Milli emlak’tan teslim aldığımız günden itibaren desteğini esirgemeyen Yıldırım Belediye Başkanımız İsmail Hakkı Edebali ve Sınav Okulları sahibi Gıyasettin Bingölbalı başta olmak üzere tüm hayırseverlere ve bugün burada bizlerle birlikte olduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Başkan Göksu’nun ardından Yıldırım Kaymakamı Adem Yazıcı da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Yıldırım ilçesinin üniversite öğrencilerine yönelik böyle bir hizmete kavuşmasını çok kıymetli bulduklarını belirten Yazıcı, “Gençliğe ve insanımıza yönelik çalışmalar devletimizin asli görevi olduğu kadar vakıflar ve sivil toplum kuruluşları da bu anlamda en önemli değerlerimizdendir. Bursa hızla bir üniversite kenti olma yolunda ilerliyor. Yurt hizmetleri de en önemli gerekliliklerden ve ayrıca dünya ile Bursamızı da birleştiren bir unsur. Zira Yeni Dünya Vakfı yurdu bünyesinde onlarca ülkeden öğrenci misafir ediliyor. En Yeni Dünya Vakfı’na, belediye başkanlarımıza ve tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise kürsüye gelerek yaptığı konuşmasında, “Görevler geçici, kalıcı olan hizmetlerdir. Hizmetlerin belki de en kıymetlilerinden biri ise vakıftır. Zira vakıf hizmetlerinin temelinde direkt olarak insan vardır. Beşeri sermayemiz çok önemlidir ve onun en kıymetli parçası da gençlerimizdir. Beşeri sermaye nicelikli bir kavramdır ve onu nitelikli kılan ise bilgi ve eğitimdir. İşte bu yurdumuz da bu uğurda hizmet edecek bir yerdir. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Yıldırım yurdumuzda kalacak öğrenci kardeşlerimizin şehrimize, ülkemize ve insanlığa faydalı çalışmaların içerisinde olmalarını temenni ediyorum. Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım ilçemiz sınırları içerisinde yer alıyor ve ilçemizdeki tek özel öğrenci yurdunu hizmet açmış olduk. İlçemize değer katan birçok projeyi hayata geçirmiş olmamızın huzurunu yaşamış olduk. İnşallah bu hizmetler artarak devam eder” diye konuştu.

KAZAK ÖĞRENCİMİZ DOMBRA’YI SÖYLEDİ

Konuşmasının ardından Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’ye hediye takdimi yapıldı. Yeni Dünya Vakfı Genel Başkanı Mahmut Göksu, Bursa Temsil Heyeti Başkanı Tahsin Kara ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Edebali’ye teşekkür ederek hediye takdim ettiler.

Sonrasında yurt öğrencilerimizden Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Kazakistanlı Nurbek Razak, yöresel sazıyla ‘Dombra’ şarkısını çalıp seslendirdi. Dev Türk bayrağının altında gerçekleşen müzik dinletisi davetlilerden büyük alkış aldı.

Daha sonra Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, davetlilere hitap etti. Eğitim, milletlerarası mücadelede en önemli alanı oluşturmakta. Bilgi üretmeyen, bilgiyi ürüne çeviremeyen milletler bu mücadelede başarısız olurlar. Bu nedenle ülkemiz için her şeyden önce en önemli zenginlik yetişmiş insan kaynağıdır. Bursa, sanayisi, tarihi ve insan kaynağı ile güzel işler işler ortaya koyarak örnek oluşturmaktadır. Bu anlamda toplumumuzun en dinamik gücü olan gençlere yönelik gerçekleştirilen tüm çalışma ve hizmetlerden büyük mutluluk duyuyoruz. Yıldırım yurdu da üniversitemiz için önemli bir avantajdır. Bu vesile ile Yeni Dünya Vakfı’na ve yurdun faaliyete geçmesinde desteği ve katkısı bulunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen ve Muhammet Müfit Aydın da açılışta birer selamlama konuşması yaptılar. Ülkemizin özellikle son 15 yılda çok büyük kalkınma hamleleri yaptığını ifade eden Aydın, “Son 15 yılda onlarca üniversite açıp, sayısız derslik inşa ettik. Eğitimde ücretsiz kitap ve kırtasiye desteği veriyoruz. Devletimizin eğitime ve geleceğimiz olan çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik yatırımlarına vakıflar, dernekler ve çeşitli STK’lar da katkı da bulunuyorlar. Şüphesiz şuurlu ve milli hassasiyetleri bulunan, çalışkan ve değer üreten bir gençliğin yetişmesi en büyük gayemiz. Bu anlamda bir dersliğe ihtiyaç olduğu kadar gerek ülke sınırlarımız içerisinden gerekse yurtdışından ülkemize gelen öğrencilere yuva olan bu yurtlarımızın açılmasında katkısı olan tüm hayırsever şahıslara ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Özen ise konuşmasında yurdun hizmete açılmasında emeği geçen tüm isimlere teşekkür ederek, “İlk emri “Oku” olan bir dinin mensupları olarak, dünyanın en eğitimli ve yetişmiş toplumlarından olmak zorundayız.  Bursa gibi tarih boyunca önemli değerler yetiştiren şehirlerin bu medeniyet kimliğine uygun çalışmaların ve hizmetlerin yürütülmesinde vakıflar da önemli bir yerdedir. Umuyorum bu hizmetler hayırlara vesile olur ve katlanarak artar” diye konuştu.

EFKAN ALA: TAHSİN KARA, BİR VAKIF İNSANIDIR

Son olarak İçişleri eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala bir konuşma yaptı. İçişleri BakanıYeni Dünya Vakfı Bursa Temsilciliği’nin açılışına da katıldığını vurgulayan Ala, “Her tarafa üniversiteler açtık, eleştirdiler. Ne zaman bu milleti yüreğinden yakalamaya çalışsak, jakoben laflarla bizi engellemeye çalıştılar fakat hamdolsun eğilmedik ve milletimizi bu hizmetlerle buluşturmaya çalıştık ve başardık. Aynı şekilde büyük bir memnuniyetle görüyorum ki sivil toplum kuruluşlarımız da canla başla bu alanda güzel çalışmalar ortaya koyuyorlar. Tahsin Kara’nın ismi hep anıldığında aklıma bir insanın hayatını vakfetmesi geliyor. Kendisini tebrik ediyorum. Malını, mülkünü vakfedenleri selamlıyorum ama hayatını vakfedenlerin benim gönlümde çok başka yeri var. Yıldırım Belediye Başkan Adayımız Oktay Yılmaz bey az önce yanımıza gelerek dedi ki “Burada bir erkek öğrenci yurdu hizmete açılıyor. Bir de kız öğrenci yurdunu Yıldırım ilçemize biz kazandıracağız” dedi, bunun müjdesini de aracı olarak biz vermiş olalım. Bu duygularla Yıldırım ilçemizde bu güzel yurdun açılışında emeği geçen Yeni Dünya Vakfımıza, Yıldırım Belediye Başkanımıza ve hayırseverler insanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.

Hep birlikte yurdu gezen davetlilere yemek ve tatlı ikramında bulunuldu.

Açılış programının ardından vakıf yöneticilerimiz vakıf binamızı da ziyaret ettiler. Vakfımızdan burs alan öğrenciler ile de bir araya gelen vakıf heyeti, daha sonra Kutbettin Bingölbalı’nın kurucusu olduğu Avrupa’nın en büyük kitabevi BKM Kitabevi’ne giderek kuruluşu gezdiler.

file2-37
3269-5c94783959a87