Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yeni Dünya Vakfı Bursa Temsilciliğini ziyaret etti. Vakıf çalışmaları ile ilgili Tahsin Kara’dan bilgiler alan Çavuşoğlu, vakfımızdan burs alan yerli ve uluslararası öğrencilerle de bir araya geldi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun Bursa temsilciliğimizi ziyaretinde Temsil Heyeti Başkanımız Tahsin Kara ve yönetim kurulu üyeleri ile AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman da hazır bulundular. Vakıfların kendi çalışma alanında olması münasebetiyle ilk olarak vakıf binasını gezen ve faaliyetler hakkında bilgi alan Çavuşoğlu, daha sonra bursiyer öğrencilerimizle bir araya geldi.

Vakıflar, TİKA, YTB, Medeniyetler İttifakı gibi hayırlı çalışmalar yapan kuruluşların hep kendi alanında olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Bu yüzden kendimi çok şanslı addediyorum. Bununla birlikte Türkiye’nin son yıllarda temayüz ettiği ve gerçekten farkındalık oluşturduğu bir konudan bahsedeceğim; Dünyada kalkınma yardımları…

Türkiye, 81 milyona yaklaşan nüfusuyla, 30,5 yaş ortalamasına sahip genç ve dinamik bir ülke. Dolayısıyla bugün yaş ortalaması 50 olan, her gün doğum oranı azalan gelişmiş ülkelere nazaran güçlü bir gelecek inşasında çok büyük bir avantaja sahip Tabi bu avantajı değerlendirebilirsek… Bunun için çağın gereksinimlerine uygun, donanımlı olmak gerekiyor” diye konuştu.

“BATI’NIN KALKINMA MODELİ SÖMÜRÜ ÜZERİNE, BİZİM MODELİMİZ İSE SAMİMİYET”
Batılı ülkelerin “Kalkınma modeli” adı altında sömürge düzenlerini devam ettirdiğini aktaran Çavuşoğlu, Afrika’daki ülkelerin 34’ünün az gelişmiş ülke olduğunu, her türlü kaynağa sahip olmalarına karşın insanların günlük geçim kaynağının 2 doların altında bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yıllardan beri devam ettirilen kalkınma yardımlarının somut göstergesi işte budur. Yardım ve kalkınmaya dönük bir amaç olmadığını bize göstermesi bakımından bir örnek. Bugün Birleşmiş Milletler’deki 193 ülkenin 47’si az gelişmiş ülke olarak isimlendiriliyor. Bu ülkelerin de günlük geçimi 2 doların altında. Burada ortaya çıkan görüntü maalesef bize yıllardan bu yana kalkınma yardımı olarak ifade edilen amacın karşılıklı olarak iş birliği çerçevesinde ülkelerin kalkınmasını, yaşam standardının daha iyi olmasını sağlamaya yönelik değildir. Açık ve net bir şekilde pazar arayışına yönelik olduğunu görüyoruz”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin milli gelirine oranla 3 sene üst üste dünyadaki en cömert ülke olduğunu belirterek, “Türkiye bugün 150 ülkede projede yapıyor. 58 ülkede 60 koordinasyon merkezimiz var. TİKA ya da Türk tipi kalkınma yardımı modelinin çıkış noktası, gittiği ülkenin hem beşeri hem tabii kaynaklarını kendi adlarına kullanılmasını sağlayacak bir altyapının teşekkülünü sağlamak, iki ülke arasındaki iş birliğini sürekli hale getirmek, insanı merkeze almak, adil bir ortaklığa dayanmak ve samimiyettir. Bu noktalardan kalkınma yardımı gerçekleştirmeye başladığımızda gittiğiniz ülkede başka bir şey oluyor. Her şeyden önce diğerinden ayrışıyorsunuz. Ya diğeri hiç yok orada çünkü oradan bir beklentisi, pazarı yok. Gitmişse de oranın kaynaklarını sömürmek amacıyla gidiyor. Esas farkımız burada ortaya çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye kabuğunu kırdı diyen Çavuşoğlu, “Türkiye, eski Türkiye değil. Türkiye kabuğunu kırdı, ayağa kalktı. Bizim tarihte de insanlığa da mazlumlara da mağdurlara da sorumluluğumuz var, çünkü bizden başkası yok” diye konuştu.

Öğrenciler Çavuşoğlu’nu ilgiyle dinlediler.
Ziyaretin sonunda Yeni Dünya Vakfı Bursa Temsil Heyeti Başkanı Tahsin Kara, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na hatıra plaketi takdim etti.

Bir Yanıt bırak